האם נטילת תוספי ויטמין D או בילוי רב יותר בשמש יכולה לסייע במניעת אלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה?
עדיין אין מספיק נתונים לענות על שאלה הנ"ל. אך מחקרים מראים שאנשים עם רמות נמוכות מאוד של ויטמין D בדם, כלומר מחסור בוויטמין D, נוטים יותר לפתח מחלת אלצהיימר וצורות אחרות של דמנציה.
לדוגמה, מחקר גדול שפורסם במגזין Neurology הראה שאנשים עם רמות נמוכות במיוחד של ויטמין D היו בסיכון גבוה פי שניים מאלו עם רמות ויטמין D תקינות לפתח מחלת אלצהיימר או סוגים אחרים של דמנציה. מחקרים אחרים לא הראו קשר בין רמות ויטמין D לשיטיון (דמנציה).
בשלב זה, הקשר בין מחסור בוויטמין D לבין סיכון לדמנציה הוא תצפית בלבד. יש צורך במחקר נוסף כדי להראות סיבה ותוצאה.
ויטמין D חיוני לחילוף החומרים של העצם, לספיגת סידן ותהליכים מטבוליים אחרים בגוף. תפקידה בתפקוד המוח, בקוגניציה ובתהליך ההזדקנות עדיין לא ברור.
מחקרים מסוימים מצביעים על כך שויטמין D עשוי להיות מעורב במגוון תהליכים הקשורים לקוגניציה, אך יש צורך במחקר נוסף כדי להבין טוב יותר את הקשר הזה.
רוב ויטמין D מיוצר בגוף בתגובה לחשיפה לאור השמש. ויטמין D מופיע באופן טבעי במזונות מעטים בלבד, כולל דגים שומניים ושמנים מכבד דגים. המקורות התזונתיים הנפוצים ביותר של ויטמין D הם מזונות מועשרים, כמו חלב, דגני בוקר ומיץ תפוזים.
מחסור בוויטמין D שכיח בקרב מבוגרים יותר, בין היתר מכיוון שיכולתו של העור לסנתז ויטמין D מהשמש פוחתת עם הגיל.
מוקדם להמליץ על הגדלת המינון היומי של ויטמין D בתקווה למנוע דמנציה או מחלת אלצהיימר. אך שמירה על רמות ויטמין D בריאות אינן יכולות להזיק ועשוי להשתלם בדרכים אחרות, כגון הפחתת הסיכון לאוסטאופורוזיס.
על פי המכונים הלאומיים לבריאות, מבוגרים בני 70 ומטה זקוקים ל 600 יחידות בינלאומיות (IU) של ויטמין D מדי יום, ומבוגרים מעל גיל 70 זקוקים ל 800 IU מדי יום.
יש צורך במחקרים נוספים כדי לקבוע אם מחסור בוויטמין D הוא אכן גורם סיכון למחלת אלצהיימר ולדמנציה ואם השימוש בתוספי ויטמין D או חשיפה לשמש יכול למנוע או לטפל במצבים אלה.